Yıl:2018   Cilt: 4   Sayı: 2   Alan: Mühendislik Temel Alanı

  1. Anasayfa
  2. Makale Listesi
  3. ID: 37

Mualla BOLAT ,Nazmi Turan OKUMUŞOĞLU

1986 Yılı ve Sonraki Yıllardaki Çaylarda Gama Radyoaktivitesi ve Sonuçların Karşılaştırılması

Bu çalışmada Çernobil nükleer kazasından sonra aynı yıl ve 1987, 1988 yılında toplanmış farklı çay markalarına ait çaylardaki Cs -137 ve Cs-134 aktivitelerini belirlemek (Bq/Kg ) ve sonraki yıllarda yapılan diğer çalışmaların sonuçları ile karşılaştırmak amaçlanmıştır. Çay örnekleri çok kanallı gama spektrometre sistemi kullanılarak analiz edilmiştir. 1986 yıllarına ait çaylardaki toplam gama aktivitesi en büyük olan çay çiçeğindedir. Sonra sırası ile Rize çayı, kamelya ve filiz çayıdır. Çalışmamızdan elde edilen sonuçların farklı araştırmacılar tarafından çaylarda bulunan aktivite değerlerine yakın, küçük ve büyük oldukları tespit edilmiştir. Bu farklılığın çayın toplandığı bölgenin yağış ve iklim şartlarından dolayı olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma ve farklı çalışmalar tarafından ölçüle aktivite değerleri izin verilen miktarın çok çok üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca 2000 yılından sonraki yıllarda yapılan çalışmalarda çaylarda ölçülen aktivite değerleri ile karşılaştırıldığında o yıllardaki aktivitenin çok büyük olduğu görülmektedir. Bugün çayın aktivitesinin düşük olması radyoaktif kirliliğin olmadığı anlamına gelmemektedir. Radyasyon kirliliği olan çayların ne şekilde saklandığı önem teşkil etmektedir. Çünkü 137-Cs’un yarılanma zamanı 30 yıldır. Bu çayların toprağa gömülmesi durumunda yağmur suyu ile yer altı sularını kirletme; buradan sulama suyunu, bitkileri kirletme, hayvanların yiyeceğini kirletme ve bu ürünleri tüketme sonucunda da insan vücuduna yiyecek ve içecekler ile radyasyon girebilir. Bu radyonüklitler insan sağlığı için bir risk oluşturabilir. Buradan radyoaktif atıkların saklanmasının ne kadar önemli olduğu sonucunu çıkarabiliriz.

Anahtar Kelimeler: Radyoaktivite, Çay, Çernobil, Cs-137, Cs-134


Gamma Radioactivity Measured in Teas in 1986 and Later Years and Comparison of Results

In this study, it was aimed to determine the activities of Cs -134and Cs-137 in tea belonging to different tea brands collected in 1987, 1988 in the same year after the Chernobyl nuclear accident and to compare them with the results of other studies in the following years. Tea samples were analyzed using multi-channel gamma spectrometry system. The greatest activity of tea in 1986 belongs to çay çiçeği. Then the order is Rize tea, kamelya and filiz çay. The results obtained from our study were found to be small and large, close to the activity values found in the tea by different researchers. This difference is thought to be due to precipitation and climatic conditions of the region where tea is collected. It has been found that the values of activity measured by the study and different studies are far above the permissible amount. Also, it is seen that the activity in those years is very big when compared to the activity values measured in teas in the years after 2000. Low activity of tea today does not mean that there is no radioactive contamination. The importance of the storage of tea with radiation pollution is important. Because the half-life of 137-Cs is 30 years. If these teas are buried in the ground, ground water with rain may be contaminated. In this way, irrigation water, polluting the plants, polluting the food of the animals and consuming these products may cause the human body to get radiation through food and beverages.These radionuclides may pose a risk to human health. Here it is important to know how important it is to store radioactive waste.

Keywords: Radioactivity, Tea, Chernobyl, Cs-137, Cs-134


Atıf İçin

Bolat, M. & Okumuşoğlu, N. T. (2018). Gamma Radioactivity Measured in Teas in 1986 and Later Years and Comparison of Results. Journal of Current Researches on Engineering, Science and Technology, 4 (2), 15-24.


274