Yıl:2020   Cilt: 6   Sayı: 2   Alan: Ziraat, Orman ve Su Ürünleri Temel Alanı

  1. Anasayfa
  2. Makale Listesi
  3. ID: 73

Muhammed TAŞOVA

Normal Etüv ve Vakumlu Etüvde Kurutulan Söğüt Yapraklarının Kuruma Kinetiği Değerlerine Yöntemin ve Sıcaklık Değerlerinin Etkisi

Söğüt yaprakları kurutulduktan sonra çay olarak tüketiminin yanında elde edilen ekstraklarıda ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Diğer kurutma işlemlerinde olduğu gibi söğüt yaprağı kurutma işleminde de piyasaya hızlı kuru ürün servis edebilmek için kuruma performansının yüksek olması istenir. Bu nedenle kurutma sıcaklığı ve yönteminin iyi seçilmesi gereklidir. Bu çalışma kapsamında kurutma yöntemi olarak endüstride de çok yaygın olarak kullanılan etüv ve vakumlu etüv kurutucular seçilmiştir. Kurutma sıcaklığı olarak ise aromatik bitkiler için uygun olan 35, 45 ve 55 ºC sıcaklık değerlerinde kurutulmuştur. Materyalin ilk nem içeriği % 68.92 (y.b.) olarak belirlenmiş ve % 10-15 son nem aralığına düşene kadar kurutma işlem devam etmiştir. Çalışmada, kurutma yöntemi ve sıcaklık değerlerinin söğüt yaprağının kuruma değerlerine etkisinin önemli düzeyde (p<0.05) olduğu tespit edilmiştir. En uzun kuruma 10 saat ile vakumlu etüvde, en kısa ise 3.5 saat ile etüv kurutucuda tespit edilmiştir. Ürünün kuruma hızı vakumlu etüve göre, normal etüvde daha hızlı olduğu bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Kurutma yöntemleri, kuruma hızı, söğüt yaprağı


The Effect of Method and Temperature Values on Drying Kinetics of Willow Leaves Dried in Normal Oven and Vacuum Oven

After the willow leaves are dried, the extracts obtained in addition to their consumption as tea are also used in the pharmaceutical industry. As in other drying processes, the drying performance of willow leaves is desired to have a high drying performance in order to deliver a fast dry product to the market. Therefore, the drying temperature and method should be selected well. Within the scope of this study, oven and vacuum oven dryers, which are widely used in industry, were selected as drying methods. As the drying temperature, it was dried at 35, 45 and 55 ºC, suitable for aromatic plants. The initial moisture content of the material was determined to be 68.92% (wet base) and the drying process continued until it fell to the final moisture range of 10-15%. In the study, it was determined that drying method and temperature values had a significant effect (p <0.05) on drying values of willow leaves. The longest drying was determined in vacuum oven with 10 hours and the shortest in drying oven with 3.5 hours. The drying speed of the product was found to be faster in a normal drying oven than in a vacuum oven.

Keywords: Drying methods, drying velocity, willow leaf


Atıf İçin

Taşova, M. (2020). The Effect of Method and Temperature Values on Drying Kinetics of Willow Leaves Dried in Normal Oven and Vacuum Oven. Journal of Current Research on Engineering, Science and Technology, 6 (2), 33-38.


223